evoZero

Heidelberg Materials izlaiž evoZero cementu no pasaulē pirmās oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas (CCS) cementa rūpnīcas

Pateicoties apņēmīgai inovāciju un tehnoloģiju attīstībai, drīzumā sāks darboties pasaulē pirmā liela mēroga oglekļa uztveršanas iekārta (CCS) cementa ražošanas industrijā. Rezultātā Heidelberg Materials piedāvās cementu, kas ļauj iegūt betonu bez oglekļa dioksīda emisijām. 

Tas, kas sākās kā ideja Brevikā, Norvēģijā, tagad tiek īstenots kā pasaulē pirmais industriālā apjoma projekts, kura mērķis ir ik gadu uztvert līdz pat 400 000 tonnu oglekļa dioksīda. Projekts parāda, ka ir iespējams pārveidot cementa ražošanu - nozari, kas pašlaik rada 5-7 procentus no globālajām ogļskābās gāzes emisijām. Projekta ietvaros Heidelberg Materials laiž klajā evoZero — cementu, kas ļauj ražot betonu ar nulles neto emisijām. Betons ir visizplatītākais būvmateriāls mūsdienu sabiedrībā. 

Nākamgad tiks noslēgta pēdējā posma izbūve CCS rūpnīcā, kas sākās 2021. gadā. Ilgtermiņa sadarbība ar publiskajiem un privātajiem partneriem ir būtiski veicinājusi šīs iniciatīvas panākumus, kā arī tā ir svarīga, nākamajos posmos, transportējot un uzglabājot oglekļa dioksīdu. Norvēģijas valdības Langskip programmai bija izšķiroša loma šajā iniciatīvā. 

Projekta mērķis bija parādīt, ka ir iespējams pārveidot cementa nozari un ražot cementu ar ievērojami labāku klimata profilu un tieši ar tādām pašām produkta īpašībām, augstu veiktspēju un pielietojumu kā līdz šim. evoZero tiek ražots Brevikā, Norvēģijā, un tiks piedāvāts arī Latvijas tirgum. Saskaņā ar pašreizējo grafiku evoZero piegādes ir paredzētas no 2025. gada. 

“Ar CCS iniciatīvu Brevikā un evoZero produktiem ir sasniegts vēsturisks pavērsiens mūsu nozares attīstībā. Tas ir būtisks solis sabiedrības spējai būvēt no betona ar nulles neto emisijām. Šobrīd mēs raugāmies uz tālredzīgiem būvniecības uzņēmumiem, kas plānos savus nākotnes projektus ar evoZero un bruģēs attīstības ceļu," saka Givs Brantenbergs, Heidelberg Materials Ziemeļeiropas ģenerāldirektors.

Investīcijas CCS uzņem apgriezienus CCS projekts Brevikā ir novatorisks projekts.

Tostarp, tas liek pamatu vēl lielākai oglekļa dioksīda uztveršanas iniciatīvai, kas tiek uzsākta Slitē Gotlandē, kur 2030. gadā plānots sākt uztvert līdz 1,8 miljoniem tonnu oglekļa dioksīda ik gadu. 2024. gadā tiks veiktas sagatavošanās investīcijas Slitē ar mērķi 2027. gadā sākt būvēt pilna mēroga oglekļa uztveršanas rūpnīcu. Galīgais lēmums par investīcijām tiks pieņemts ap 2026./2027. gadu miju.

Fakti par evoZero 

Sadalot (ar masas balansēšanu) oglekļa uztveršanas radīto emisiju samazinājumu atsevišķiem Brevik cementa izstrādājumiem, ir iespējams – kombinācijā ar karbonizāciju*, kas notiek, kad cements tiek izmantots betonā, – sasniegt nulles neto emisijas. Emisiju samazinājuma procesu neatkarīgi auditēs DNV, Det Norske Veritas. 

* Betona dabiskā oglekļa dioksīda uzņemšana.

Par CCS projektu Brevikā 

  • Projekts Brevikā, Norvēģijā, ir pirmā rūpnieciskā mēroga CCS iniciatīva globālajā cementa rūpniecībā. 
  • Kā daļa no Norvēģijas valdības atbalsta CCS vērtību ķēdes attīstībai Norvēģijā, kas pazīstama kā Langskip programma, 2020. gadā tika nolemts atbalstīt oglekļa uztveršanas rūpnīcas celtniecību Brevikā. 
  • Cementa rūpnīcas pārbūve un paplašināšana ir īstenota par aptuveni 70 procentiem.
  • Uztveršanas iekārta katru gadu uztvers līdz 400 000 tonnu oglekļa dioksīda, kas pēc tam tiks transportēts ar kuģi un uzglabāts zem jūras dibena Ziemeļjūrā. Vairāk lasiet vietnē www.brevikccs.com
     

Par CCS projektu Slitē 

  • 2021. gadā tika uzsākta priekšizpēte ar Zviedrijas Enerģētikas aģentūras atbalstu. 
  • No 2022. gada līdz 2024. gada sākumam turpinājās Zviedrijas Enerģētikas aģentūras atbalstītā priekšizpēte. 
  • 2024. gadā sāksies projektēšanas posms. Līdz 2026./2027.gada beigām tiks pieņemts galīgais lēmums par investīcijām, lai ražotni varētu pabeigt 2030.gadā. 
  • Rūpnīca katru gadu uztvers līdz 1,8 miljoniem tonnu oglekļa dioksīda. Vairāki simti tūkstošu tonnu šo emisiju ir biogēnas, radot ievērojamu oglekļa piesaisti. 
  • Iniciatīva paredz, ka vajadzīgās atļaujas ir sagatavotas vēlākais līdz 2026. gada sākumam un iniciatīvai izšķirošā elektrotīkla infrastruktūra ir izveidota laikā. Vairāk lasiet vietnē https://www.sliteccs.se/en