Nobel centrs

Betons ar nulles emisijām no Heidelberg Materials tiek izvēlēts Nobela centra būvniecībai

Būvējot Nobela centru Stokholmā, galvenais uzdevums ir iedvesmot citus ar piemēru, demonstrējot atbildību pret vidi un klimata pārmaiņām. Šī vadošā projekta būvniecībai Nobela centrs ir izvēlējies izmantot pasaules pirmo betonu ar nulles neto emisijām no Heidelberg Materials, kas nesen laists klajā ar zīmolu evoZero. 

Saprašanās memorands starp abām pusēm simbolizē svarīgu saikni starp zinātni un industrijas zaļo kursu. 

"Zinātne atkal un atkal apstiprina, ka pasaule saskaras ar akūtu klimata un dabas krīzi," saka Vidars Helgesens, Nobela fonda izpilddirektors. "Vairākas Nobela prēmijas ir piešķirtas gan par šī apdraudējuma izcelšanu, gan par inovācijām to mazināšanai. Stokholmā mēs būvējam jaunu māju zinātnei, kultūrai un dialogam un vēlamies rīkoties saskaņā ar zinātni, tādēļ Nobela centra projekts meklē jaunus materiālu izmantošanas un atkārtotās izmantošanas risinājumus, lai samazinātu klimata ietekmi." 

evoZero ir pilnīgi jauns un unikāls produkts globālajā cementa un betona tirgū, un tas ir progresīvās tehnoloģijas rezultāts, kas nemazina izturību vai veiktspēju, padarot to par pievilcīgu izvēli Nobela centram. 

"Kopā ar Nobela centra projektu mums ir unikāla iespēja aizraujošā veidā apvienot zinātnes pasauli un rūpniecības transformācijas. Esmu pārliecināts, ka jaunais Nobela centrs noteiks jaunu ilgtspējīgas būvniecības standartu un pavērs ceļu citiem virzieniem, progresīviem uzņēmējiem," saka Givs Brantenbergs, Heidelberg Materials Ziemeļeiropas ģenerāldirektors. 

Jaunā Nobela centra būvniecības sākums ir paredzēts 2027. gadā. 

Betons ir daudzpusīgs un uzticams būvmateriāls izturīgo un ilgnoturīgo konstrukciju būvniecībā. Tomēr cementa, kas ir galvenā betona sastāvdaļa, ražošana rada ievērojamas CO2 emisijas. Šī izaicinājuma risinājums ir bijis Heidelberg Materials uzmanības centrā jau daudzus gadus. Rezultātā uzņēmums Norvēģijā būvē pasaulē pirmo rūpnīcu, kas izmantos oglekļa uztveršanas tehnoloģiju (CCS), lai ražotu cementu, kas nodrošina betonu ar nulles emisijām. 2023. gada beigās Heidelberg Materials Eiropas tirgū izlaida savu zīmolu evoZero, kas ir pasaulē pirmais cements ar ražošanā uztverto ogļskābo gāzi un ar nulles neto emisijām. 

Lasiet vairāk par evoZero www.evozero.com

Par tehnoloģiju, iekārtu un produktu: 

Oglekļa uztveršana un uzglabāšana (CCS) ietver CO₂ uztveršanu no lieliem emisiju avotiem un tā drošu uzglabāšanu piemērotos ģeoloģiskos veidojumos, nevis izplatīšanu atmosfērā. Heidelberg Materials CCS Brevikas cementa rūpnīcas izbūve Norvēģijā tiks pabeigta līdz 2024. gada beigām. Kad tā sāks darboties, gadā tiks uztvertas 400 000 tonnu CO₂ un ar kuģi nogādātas uz sauszemes termināli Norvēģijas rietumu krastā. No turienes sašķidrinātais CO₂ pa cauruļvadu tiks transportēts uz uzglabāšanas vietu zem Ziemeļjūras, kur tas tiks pastāvīgi uzglabāts. Heidelberg Materials sāks piegādāt evoZero saviem klientiem 2025. gadā 

Par jauno Nobela centru 

Nobela centrs būs zinātnes, kultūras un dialoga nams, kas uzcelts Slusenā, Sēdermalmas salas ziemeļu krastmalā Stokholmas centrālajā daļā. Nobela centrs piedāvās plašu sabiedrisko aktivitāšu klāstu, tostarp izstādes, skolu programmas, lekcijas un sarunas par svarīgākajiem nākotnes jautājumiem. Tā būs vieta Nobela prēmijas laureātiem, Stokholmas iedzīvotājiem, tūristiem, skolas bērniem un viņu skolotājiem. Sabiedriskās aktivitātes, kas jau tiek veiktas visā pasaulē digitāli un Nobela prēmijas muzejā Stokholmas vecpilsētā, tiks tālāk attīstītas un paplašinātas līdz Nobela centra atvēršanai.

Nobel centrs

Nobel centrs.

Nobel centrs

Nobel centrs.